19
18
16
20
11
15
14
13
12
02
10
01
08
17
03
05
09
07
06
04
02
01
03
05
06
04
PROJECT: DELISABATINI architetti 
YEAR: 2012-2014
NAME: Pozzi
LOCATION: ROMA
CLIENT: private
COLLABORATOR: Arch. V. Pizzuto
PHOTOGRAFER: Vito Corvasce, Giovanni Nicoletti


DOWNLOAD:

PUBLICATIONS:


In a neighborhood of Rome, Vigna Stelluti, inside a building of 1950’s, two apartments are merged into a single house of over two hundred square meters and a garden.
The biggest problem is to bring the sunlight inside the apartment because it is oriented to the North. 
The intervention involved the total emptying of original internal partitions.
The project idea is about a spatial concept that favors maximum continuity and visual crossings.
All hallways are permanently abolished. Clients’ requests are a right relationship between the garden and the interiors and the creation of a part of the house as separable and independent to comfortably accommodate guests.
New functional system is organized and oriented considering the solar exposure.
The architectural composition is organized with three new elements, three figures that identify different functional areas: a large kitchen, a sleeping area and a guest accommodation.
These three functional volumes are clearly recognizable and well defined by their thick edges.
They are located with their angles on the largest connective space that is the living room, configuring it and qualifying it.
They are like buildings in an urban space.
Bathrooms, laundry, closets, ancillary rooms and wardrobes, concentrating linearly inside these walls, constitute the shape of the three figures. Thus, all rooms in contact with these thick walls get rid of the small ancillary rooms.
These thick walls allude to the great walls of the past.
The large windows, characterized by thin full-height steel frames without divisions, ensure maximum possible solar brightness and visual continuity with the outside.
In the new space, the sunlight flows undisturbed and spreads without encountering obstacles.
The internal space turns from blocked and compressed to continuous and all projected towards the green garden that fully returns to be house part.
In addition to the white walls, the materials are wood for pavement, black marble of the block in the kitchen and glassy black blades of a bookcase in the living room.