01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
01
02
03
04
05
06
07
08
PROJECT: DELISABATINI architetti 
YEAR: 2020-2021
NAME: Riccardo
LOCATION: ROMA
CLIENT: private
CONSULTANT: Ing. P. Forte 


DOWNLOAD:

PUBLICATIONS:

The task of this project is the requalification of a terraced house, a rather rare residential type in Roman urban context.
In particular, we have made a total reconfiguration of its internal spatiality, the design of the two opposite gardens and a deep energetic redevelopment.
The house, originally, was inside divided in many rooms that generated too tight spaces and did not have a continuous relationship with the external gardens.
Natural light barely penetrated inside the house also for large roofs and small windows.
Because of these considerations, the design has as main task the creation of new internal spatial quality and of new relationship with the gardens. In fact, the ground floor becomes an open and continuous room that visually connects the opposite gardens and new large windows replace big parts of existing masonry walls.
The focus of internal transformation is living area; the existing functions like entrance, living room and kitchen now belong to a single flowing and continuous space, but differently characterized.
From every point of this floor is possible to see the main garden with its intense light from the south. In left side, the area rises to an unusual double height that gives breath space to home interiors.
It is a rediscovered double height space, which the previous owners eliminated.
Three elements define and qualify the new home space:
The very thick and pierced wall is the only element that organizes the ground floor; it delimits zones but does not close to the view; it rises for two floors showing itself from the living room as an internal façade.
The staircase, previously embedded between walls, is now isolated and remodeled; it rises from the wooden pavement of ground floor until it becomes a solid volume.
The fireplace, with fire resting on a long concrete plate and above the white shelves of bookcase, is another element that characterizes the living room.
The improvement of energy performance of the building is equally important.
The intervention acts both on the thermal insulation of all external walls and on the mechanical systems, having as task the elimination of use of gas energy in favor of electric energy.
In the house shell has been improved  thermal insulation; the external walls, which had large air spaces between the masonry, which have considerable thicknesses of 25/30 cm, are isolated with cellulose blowing; the garret is insulated with 10cm thick high-density wood fiber panels; all existing windows are replaced with new high-performance ones.
Furthermore, on the south side new large windows, with high-performance glass, and shielding curtains for solar control provide beneficial contribution of solar radiation during winter months.
The general improvement of the building shell was also accompanied by a new and highly efficient radiant heating system with heat pump combined with photovoltaic panels with storage.
A heat pump system guarantees the heating of sanitary water in addition to cooling.
The use of the induction cooker is also part of final elimination of gas energy from the house.
Finally, a centralized air extracting system guarantees the healthiness of the air.